Естествена храна за малки кучета – част 2

Естествена храна за малки кучета

Страничните продукти също не трябва да се пренебрегват за храна за малки кучета.

Между другото, в природата хищниците често започват храненето си с тях. Богати на микроелементи и витамини, те също се усвояват много по-бързо, без да натоварват особено храносмилателната система на кучето.

Рибата е най-богатият източник на протеини, мазнини, витамин D и незаменими аминокиселини. Последните, между другото, са отговорни за състоянието на кожата и козината на домашния любимец. Но не забравяйте, че не можете да храните малките кучета само с морска риба. А рибните кости могат сериозно да навредят на вашия шпиц или пекинез. Не забравяйте да добавите рибено масло към храната на малките кучета. Особено необходимо е за кученцата през периода на активен растеж.

Сурова или варена храна за малките кучета? – Друг въпрос, който тревожи собствениците. Трудно е да се отговори еднозначно. От една страна, естественото хранене на кучета със сурово месо увеличава риска от заразяване с хелминти и някои заболявания. От друга страна, по време на готвене много микроелементи се разрушават, а съдържанието на протеин намалява. Някои развъдчици на малки кучета, вместо да готвят, използват дълбоко замразяване (поне един ден при температура -17 или три – от -2) или попарване на месни продукти с вряла вода.

Изварата, кефирът и твърдото сирене са не само протеини, но и калций.Това е чудесна храна за малките кучета. Вашият домашен любимец трябва да получава тези продукти поне 2 пъти седмично, а бебето кученце – ежедневно.

Храна за малките кучета, освен месо

Дори вълците, най-близките диви роднини на кучетата, ядат повече от месо. Не, не, да, и те ще гризат тревата, ще жънат дивите плодове. Какво да кажем за домашните любимци, особено такива малки. Изключително протеиновата диета е с дефицит. Освен това оказва огромно натоварване на бъбреците. А храносмилателният тракт на кучетата се нуждае от фибри, които могат да бъдат получени само от растителна храна.