Копринените килими

Копринените килими

По какво ще разберем истински ли е коприненият килим

  1. Плътността от около 70 възела на сантиметър площ е гаранция, че коприненият килим пред Вас е истински.
  2. Втората характеристика на ръчно изработените копринените килими са копринените ресни на едно с килима. Ако видите, че ресни са пришити поотделно, тогава такъв килим не си струва да се купува. Можете също да проверите оригиналността на килима, като използвате следния експеримент.

Конецът от ресни или долната страна на килима трябва да се запали. Истинските копринени влакна са идентични с косата, следователно при изгаряне те се свиват на топка, но не се ронят като пепел.

  1. Друг показател за качеството на килима е цената. Твърде ниските цени за копринените килими трябва да ви предупреждават. Факт е, че естествената коприна е много скъп материал. За направата на килим са необходими стотици пашкули от копринени буби. Ако добавим към това занаятите на най-опитните майстори, става очевидно, че цената за истински копринен килим не може да бъде същата като за обикновен килим.

 

Килими от полипропилен (PP)

 

Полипропиленовите влакна са най-често срещаните синтетични влакна, използвани при производството на килими. Почти 90% от всички тъкани синтетични килими са направени от полипропилен.

Защо полипропилен? Защото е евтино да се получи, влакното се поддава добре на топлинна обработка, полипропиленът по своята същност е антистатичен. И най-големият плюс на полипропилена е, че когато се произвеждат влакната, към суровината се добавя боя. Така боядисаната нишка запазва цвета си през целия си експлоатационен живот.

Влакното, което току-що е получено от екструдера, се нарича BCF. Придава се допълнителен обем и се разтяга специално при последващо пренавиване върху макара.

От това влакно се правят килими от евтин клас. Срокът на експлоатация на килимите от BCF прежда може да варира от 1 до 3 години, в зависимост от качеството на преждата и интензивността на използване.