Мивка – отпушване и поддръжка

Поддръжка на мивката след като се отпуши

На всеки може да се случи да му се запуши кухненската мивка, докато мие мръсните чинии от вечерята. До сутринта мивката най-накрая се източва, но със сигурност не искате това да се случва отново. Дали това е ситуация, в която можете да се справяте сами, или трябва да се обадите на водопроводчик?

Въпреки че запушената кухненска мивка е досадна, повечето хора могат да се справят с този често срещан проблем без водопроводчик или разяждащи химикали. Често натрупването на остатъци от храна и гръндж е виновно за запушването. Мазнини, влакнести храни като целина, нишестени неща като паста и картофи и дори кости могат случайно да попаднат в кухненската мивка. Въпреки че някои отпадъци от храна могат безопасно да бъдат смлени чрез изхвърляне на боклук, упоритите остатъци и грубата слуз могат в крайна сметка да запушат упорито работещата кухненска мивка.

Поддържайте кухненската мивка да се оттича правилно.

След като отпушите канала на мивката си, дръжте го чист, като следвате тези указания.

  • Оставете водата да тече през цялото време, докато се използва контейнера за боклук, и няколко секунди след това, за да отмиете остатъците от храна старателно в канала.
  • Поставяйте само половин чаша остатъци в контейнера за боклук наведнъж, за да избегнете претоварване на двигателя. Ако нямате място за изхвърляне на боклук, изхвърлете остатъците от храна в кошчето или купчината компост.
  • Веднъж седмично разтваряйте натрупаното вътре в тръбите, като изсипете половин чаша сода за хляб в канализацията и след това я долейте с половин чаша бял оцет. Содата за хляб помага за абсорбиране на миризми, меката киселина на оцета помага за разтварянето на натрупванията, а пенообразуващото действие на двете комбинирани отстранява частиците храна и други лигави остатъци. След като спре образуването на пяна, промийте дренажа с гореща вода, за да намалите допълнително натрупването.

Избягвайте тези продукти

Независимо дали имате изхвърляне на боклук или не, следните предмети трябва да отиват в боклука или купчината компост, никога в канализацията на кухнята:

  • Утайка от кафе, която има тенденция да се слепва и в крайна сметка да се натрупва в тръбите.
  • Готварска мазнина, която покрива вътрешността на канала и стесняват прохода.
  • Нишестета като ориз, тестени изделия или картофи в количества над една четвърт чаша. Те се превръщат в подута, лепкава каша вътре в тръбите.
  • Жилисти, влакнести храни като целина. Те могат да оплетат остриетата за изхвърляне на боклук.
  • Кости, костилки от плодове и черупки от яйца. Те са твърди за остриетата на контейнера за боклук и не се отмиват лесно в дренажната тръба на мивката.
  • Всякакви нехранителни артикули, включително хартия, фасове от цигари, боя, моторно масло, косми и котешка тоалетна, нито едно от които не преминава лесно през водопроводни линии.