Персийски килими

Видове персийски килими – продължение

Този дизайн на персийските килими Ardabil с централния диамантен медальон може би един от най-елегантните и търсени видове в тъкачната индустрия и може да се види в много други области на ирански килими като Bijar или Tabriz.

За създаването на тези персийски килими се използва много коприна, за да се подчертаят някои от акцентите в орнаментацията. Разкошните къдрави и сложни елементи са една от характерните черти на килимите Ardabil. Често е трудно да се повярва, че те са племенни килими, направени в сурови, примитивни условия. Тези персийскикилими винаги са били с изключително качество и само от най-добрите материали. Това се е превърнало в традиция, за която тези персийски килими са високо ценени. Има различни видове като:

Асадабад персийски килими

Персийските килими Асадабад са племенни килими, които са били ръчно тъкани от номадските хора в Северен Иран в село близо до Хамадан. За дизайна на този регион характерен елемент е централен сложен медальон с шарки. Дизайнът също така редовно включва триъгълни изрязани ъгли, които отделят медальона от богато украсената декоративна рамка в повтарящ се модел на малки, традиционни форми на цветя. Персийските килими Asadabad имат топла палитра, доминирана от червени и кафяви цветове.

Персийски килими  Бехшайешски

Бехшайешски са персийски килими, изтъкани ръчно от турски номади от село Bakhshaish в провинциите на Северозападен Иран и Азербайджан. Меките цветове и необичайните геометрични шарки са това, което ги отличава. Дори и да опитате, няма да можете да намерите два еднакви персийски килима Behshayesh, но характерни мотиви присъстват на почти всеки един от тях. Повечето персийски килими имат основен цвят – кафяв, и по-светъл централен медальон. Използват се и някои други цветове като червено, тъмносиньо и много други акцентиращи цветове. Килимите на това село поразително приличат на килимите, изтъкани в Херица. Килимът Behshayesh е чудесен занижен начин да освежите декора на дома, а нежните тонове на килима ще бъдат приглушени, няма да бъдат голям акцент и няма да се открояват твърде много от интериора на стаята.